Foto: TT / SVT

Två tomma stolar blev tre för SD

Publicerad

SD fick två extra mandat i Hallstahammars fullmäktige men har färre kandidater nu än på valnatten. Partiets gruppledare i Hallstahammar lämnar nu sina politiska uppdrag där och byter kommun.

Sverigedemokraterna, SD, fick två extra mandat i Hallstahammars kommunfullmäktige och har nu sju mandat. Dock kan partiet nu endast fylla fyra av dessa sju platser. Detta då SD:s gruppledare i Hallstahammar, Kirsten Lysgaard, har beslutet att lämna alla sina politiska uppdrag.

I ett mail till SVT Västmanland berättar hon att det är bostadssituationen och svårigheten att byta bostad som får henne att flytta – till Eskilstuna där hon har en ambition att vara fortsatt politisk verksam.

– Jag är glad och tacksam över att från grunden varit med och byggt upp ett fungerande parti i kommunen och har fullt förtroende för att man kommer kunna föra Sverigedemokratisk politik och vara framgångsrika i det, skriver Kirsten Lysgaard.

Svårt hitta kandidater i Hallstahammar

Även ledamoten Johanna Thorsén lämnar sina politiska uppdrag.

Magnus Edman, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Västmanland, kan inte svara på SVT:s frågor över telefon på grund av sjukdom. Han kommenterar däremot situationen via sms.

– Vi har arbetat en längre tid med att hitta kandidater men av någon anledning har det varit svårare just i Hallstahammar.

”Inga motsättningar inom gruppen”

Han skriver att avhoppet inte har att göra med interna stridigheter inom partiet.

– Gällande Kirsten är det bland annat av privat karaktär. Inga motsättningar inom gruppen. Sen så kommer Kirsten skriva sig i en annan kommun inom kort. Det är orsaken till att hon nu lämnar sina uppdrag, skriver Magnus Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer