Foto: arkiv

Tömde pojklagens kassor – i dag ställdes hon inför rätta

Publicerad

Åklagaren yrkade på fängelsestraff för kvinnan som erkänt att hon tömde ungdomslagens kassor och förfalskade saldobesked.

Som lagförälder i två stora ungdomsföreningar i stan var kvinnan ansvarig för lagkassorna. I en av föreningarna var hon även huvudkassör. Sammanlagt försvann drygt en halv miljon kronor, enligt stämningsansökan.

På onsdagen ställdes inför rätta, åtalad för tre fall av trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grov förskingring.

Enligt åtalet slussade hon pengar mellan ungdomslagens lagkassor, en förening och sitt egna konto för att betala sina privata räkningar. Sedan tog hon lån hos kreditbolag för att täcka över uttagen, och till sist började hon ta sms-lån.

Förfalskade saldobesked

– Det blev som en snöboll som bara växte sig större och större. Det var aldrig min mening att ta pengarna, förklarade hon under rättegången.

Kvinnan har även erkänt att hon förfalskat saldobesked.

– Det var inte svårt, bara att klippa och klistra i excell.

Kammaråklagare Fredrik Sandberg menade att kvinnan varit förslagen och uttagen skett systematiskt. Ena pojklaget blev av med 181.000 kronor, det andra 177.000 kronor – pengar de samlat ihop genom att bland annat sälja fika. I idrottsföreningen, där hon var huvudkassör, handlar det om en summa på drygt 350.000 kronor.

– Överföringarna skedde i cirka tre och ett halvt år, sa han.

Fanns ingen riktig revisor

Vid två tillfällen förfalskade kvinnan revisionsberättelser där hon intygade att det inte fanns någon anledning att anmärka på räkenskaperna. Men det fanns ingen revisor – kvinnan hittade bara på ett namn.

Syftet var att ingen skulle upptäcka hennes bedrägerier. Under rättegången var kvinnan djupt ångerfull. Våren 2015 eskalerade brottsligheten då hon betalade sina egna räkningar direkt från idrottsföreningens konto.

Tappat kontrollen

– Jag hade tappat kontrollen och struntade mer eller mindre i att täcka upp överföringarna. Omedvetet tror jag att det var ett rop på hjälp. Det var otroligt skönt när allt det här uppdagades, en stor sten föll från mitt bröst. Jag levde i en lögn.

Åklagaren yrkade att kvinnan ska dömas till fängelse i två år. Hennes försvarsadvokat Lars Jährensten yrkade på villkorlig dom kombinerad med samhällstjänst.

– Andra faktorer kan ha en neutraliserande bedömning och det står domstolen fritt att se till helheltsbilden – även om några av kriterierna för grovt brott föreligger. Hon har velat gjort rätt för sig. Den slutgiltiga skadan för ett av lagen blev 35.000 kronor, sa Lars Jähresten.

Erkände direkt

Dessutom ansåg Jähresten att hans klient lidit mycket psykiskt av det som hänt. Att hon erkände direkt och var samarbetsvillig borde anses som en förmildrande omständighet. Kvinnan själv sa att hon skulle förlora både lägenhet och jobb om hon dömdes till fängelse.

Den 6 april meddelar tingsrätten sin dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer