Foto: Jenny Berggren/SVT

Tonåringar frias för våldtäkt

Publicerad

Två pojkar, idag 16 och 18 år, var åtalade för våldtäkt mot barn sedan de haft sex med en 14-åring flicka. Men utredningen visar att inget våld eller hot förekom och att de sexuella aktiviteterna var frivilliga. Däremot borde pojkarna förstått att flickan var under 15 – därför fälls de för sexuellt utnyttjande av barn.

I januari i år åtalades tonårspojkarna från Köping för våldtäkt mot barn, händelsen skulle ha skett i mars 2015. Ytterligare två pojkar var inblandade, men eftersom de var under 15 år vid tillfället för gärningen åtalades de inte. Den yngsta var vid tillfället 11 år.

Den 14-åriga flickan hade tagit med sig killarna hem, även flickans mamma fanns i bostaden. På sitt rum hade hon samlag och oralsex med pojkarna.

Alla var införstådda på att ha sex

Enligt flickan förekom inget våld eller tvång, hon hade sex med dem frivilligt vilket även tingsrätten konstaterar. Alla fem inblandade var införstådda på att ha sexuella aktiviteter tillsammans.

Däremot borde de åtalade ha förstått att flickan var under 15 år – därför döms de för sexuellt utnyttjande av barn.

– Utifrån vad som framkom vid förhandlingen har jag förståelse för att det inte rubricerades som våldtäkt, säger kammaråklagare Anna Elmlöv.

16-årings döms till ungdomstjänst i 25 timmar. 18-åringen till villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor. De ska tillsammans betala ett skadestånd till flickan på 25.000 kronor.

LÄS MER: Tonårspojkar misstänks för gruppvåldtäkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer