• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT/Arkiv

Träd med fridlysta mistlar fällda

Publicerad

Två träd med mistlar på fälldes på Öster Mälarstrand i Västerås. Misteln tillhör de fridlysta arterna och därför anmälde länsstyrelsen händelsen med misstanke om artskyddsbrott.

Det var i en anmälan som kom in till länsstyrelsen som det rapporterades om två träd på Öster Mälarstrand som har blivit fällda. På träden befann sig mistlar och misteln är fridlyst.

Då länsstyrelsen inte hade kännedom om något ärende att få fälla träd med mistel på i detta område inventerade man platsen.

Vid fältbesöket kunde konstateras att området där träden stått höll på att bebyggas med en uteplats till ett café. På marken fanns rester av trädens rötter samt en liten kvist av mistel kvar. Det ena trädet som fälldes hade enligt länsstyrelsens artinventering nio mistlar på sig.

Då misteln tillhör de skyddade arterna är det förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växterna.

Ärendet ska nu överlämnas till Polismyndighetens Nationella Operativa Avdelning som utreder artskyddsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer