Gunnar Axelsson, projektledare vid Trafikverket. Foto: SVT/Daniel Hedström

Trafikpåslag i Kungsör när Kvicksundsbron renoveras

Publicerad

Under tiden då Kvicksundsbron är stängd för reparation i sommar leds vägen om via Arboga. Men alla följer inte skyltningen, och trafiken har ökat i Kungsör sedan bron stängde.

Kvicksundsbron är stängd för reparation mellan 10 juli och 6 augusti, och under den tiden vill Trafikverket att man tar vägen via Arboga, om man exempelvis ska mellan Eskilstuna och Västerås. Men flera vittnar om att trafiken har ökat markant genom Kungsör sedan bron stängde.

– Det har ökat väldigt mycket. Det är mycket tunga långtradare och mycket fler personbilar, så visst märker vi skillnaden. Inte på natten, men på dagarna kör det ihop sig väldigt, säger Kungsörsbon Eva Söderberg.

Eva Söderberg Foto: SVT/Daniel Hedström

”Hela Mälardalsregionen drabbas”

Flera andra har kommenterat på sociala medier att trafiken har ökat i Kungsör sedan Kvicksundsbron stängde i början av förra veckan, och bensinmackarna i kommunen hävdar att de har fått fler kunder vissa tider på dygnet. Detta trots att Trafikverket har lett om trafiken via Arboga, och inte Kungsör.

– Hela Mälardalsregionen blir ju drabbad av att vi stänger av delar av riksväg 56 och Kvicksundsbron och flyttar 10-12.000 fordon. Vi kan inte förhindra att folk väljer alternativa vägar, men vi har skyltat och vill att trafiken ska gå via Arboga för att ha så säker framkomlighet som möjligt, säger Gunnar Axelsson, Trafikverkets projektledare för broarbetet.

Säkrare att köra via Arboga

Att Trafikverket har valt att leda om vägen via Arboga, istället för Kungsör som kan se rimligare ut på kartan, beror alltså på säkerheten. Bland annat påverkas inte oskyddade trafikanter av trafikpåslaget om man väljer den rekommenderade vägen.

– Vi vill inte leda in trafiken i ett samhälle om vi inte måste, säger Gunnar Axelsson.

På grund av att folk väljer andra vägar än de som skyltats ut, har Trafikverket försökt förtydliga den rekommenderade resvägen.

– Vi har förstärkt skyltningen vid Köping och Kungsör, kompletterat vid avfarterna, så att folk ska förstå hur man ska åka, säger Gunnar Axelsson.

”Det är bara en tidsperiod, det är snart över”

Kungsörsbon Eva Söderberg störs inte nämnvärt av den ökade trafiken i kommunen, men ser fram emot att Kvicksundsbron tas i bruk igen den 6 augusti.

– Ja, det blir lite lugnare här då, och lite mindre tung trafik. Men det får vara så här nu. Det funkar ju. Det är bara en tidsperiod, det är snart över, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.