SVT besöker platsen där elolyckan inträffade och synar säkerheten. ”Jag skulle bara kunna gå rakt ut” säger reporter Susanna Ahnlund. Foto: Melker Blomberg SVT

Trafikverket efter tragiska tågolyckan i Västerås: ”Det är livsfarligt att befinna sig på spårområdet”

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke omkom efter att ha klättrat upp på ett tåg på Hammarby i Västerås och kommit för nära kontaktledningarna. Trafikverket utreder nu hur olyckan kunde inträffa.

– Det är fullkomligt livsfarligt att ens vara någon meter från en kontaktledning, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Både polisen och Trafikverket inleder nu separata utredningar kring olyckan.

– Vi vill se om det finns någonting som vi kan lära oss mer i säkerhetshänseende när det gäller den här händelsen.

Enligt Elsäkerhetsverket har sju personer omkommit i liknande elolyckor vid rälsen i Sverige det senaste decenniet.  Majoriteten av de som drabbats är unga män. Från Trafikverkets sida har man provat olika metoder för att förhindra den här typen av olyckor och menar att informationsinsatser är det allra effektivaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.