Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bengt Olsson svara på kritiken om bristerna som framkom i utredningen

Trafikverkets utredning av dödsolyckan: ”Bommarna för höga”

Uppdaterad
Publicerad
Det var i september 2018 som en minderårig pojke blev påkörd av ett tåg, i samband med att han korsade ett järnvägsspår med bommar i Köping. Trafikverkets utredning visar att ett stort antal människor korsade spåret precis innan pojken, och att platsen där olyckan inträffade har brister i säkerheten.

I utredningsrapporten finns stillbilder hämtade ur kameraövervakningen som visar tågspåret den aktuella morgonen i september förra året. Bilderna visar hur flera personer hukar sig under de 110 centimeter höga bommarna, på väg till perrongen.

I utredningen står det bland annat att det är troligt att resenärerna vid detta tillfälle ”var pendlarresenärer som var vana att deras tåg skulle inkomma till spår 1 vid denna tidpunkt och därför inte förväntade sig ett tåg från andra hållet som i relativt hög fart skulle passera driftplatserna utan att stanna”.

Brister i säkerheten

Vid en kontroll av olycksplatsen konstaterade utredarna att bommarna var för högt monterade, vilket möjliggör att det blir lätt att huka sig under dem och springa över till andra sidan av spåret.

– Vi tittar på flera olika typer av säkerhetsåtgärder när det gäller plankorsningar, men i dagsläget har vi nånstans uppemot 6 700 plankorsningar i Sverige och vi har prioriterat de som varit extra utsatta och där det vistas mycket människor, säger Bengt Olsson, presschef vid trafikverket.

Hör Bengt Olsson svara på kritiken kring säkerheten på olycksplatsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer