Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här trängs eleverna på bussen på väg till skolan. 16-åriga Tindra Drage tror att många väljer bort att gå eller cykla för att bussarna i Fagersta är avgiftsfria. Foto: Audrey Erath/SVT

Trångt på morgonbussen i Fagersta – Tindra: ”Tror många åker för att det är gratis”

Uppdaterad
Publicerad

Bussarna i Fagersta kommer vara avgiftsfria även 2022. Men två oppositionspartier har haft invändningar – ett argument är att ungdomar inte ska ta bussen onödigt korta sträckor till och från skolan.

SVT Västmanland hängde med 16-åriga Tindra Drage i trängseln på morgonbussen.

Vanligtvis går eller cyklar Tindra till Brinellskolan, där hon studerar på vård- och omsorgsprogrammet. Det är en promenad på ungefär tjugo minuter eller en cykeltur på sju minuter.

– Jag gör det för att det brukar vara så fullt på bussen, säger hon.

Den här morgonen är inget undantag, bussen fylls på direkt av ungdomar som ska till skolan, många får stå.

– Det är inte långt härifrån till både Brinell och Risbro, så många skulle nog kunna gå eller cykla. Men jag tror att många åker för att det är gratis, säger hon.

Olika åsikter om avgiftsfria bussar

Bussarna har varit avgiftsfria inom Fagersta kommun sedan 2018. I veckan beslutade kommunfullmäktige att det ska vara så även 2022.

Att många elever nyttjar Fagerstalinjen för att åka kortare sträckor till och från skolan har Vänsterpartiet reagerat på och anser att det inte borde vara avgiftsfritt för ungdomar just där.

Även Sverigedemokraterna har invändningar och anser att kostnaden inte är försvarbar om det främst är ungdomar som åker kortare sträckor. Istället vill de att endast pensionärer och personer som har funktionshinder ska kunna åka avgiftsfritt.

Men den politiska majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, anser att man kan justera på andra saker för att få fler elever att gå eller cykla istället för att ta bort avgiftsfritt för alla.

I klippet åker SVT med Tindra i trängseln på morgonbussen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer