Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Komma igång, hålla i och allt runtomkring – därför blir träningen en utmaning för unga med adhd, enligt Eva Norén Selinus. Foto: SVT / TT

Träning testas som behandling för unga med adhd

Uppdaterad
Publicerad

Fungerar träning som behandlingsmetod för unga med adhd? Det ska en unik forskningsstudie nu ta reda på.
– Jag hoppas att det kan påverka uppmärksamhetsförmågan, säger Eva Norén Selinus, forskare och överläkare i barnpsykiatri.

Tanken är att se om fysisk aktivitet i organiserad form kan påverka symptom för adhd-patienter inom barnpsykiatrin. Studien görs av Centrum för klinisk forskning, som är ett samarbete mellan Region Västmanland och Uppsala universitet. Ungdomarna i studien är mellan 13-17 år, inskrivna på BUP och ska träna med en personlig tränare tre gånger i veckan under 14 veckor.

Före och efter kommer olika variabler som till exempel blodvärden och vikt att mätas, men forskarna kommer även titta på problemområden som oro, ångest och adhd-symptom. Detta kommer sedan även följas upp ett år senare.

– Jag hoppas att det kan påverka uppmärksamhetsförmågan, både direkt efter ett träningspass och långsiktigt. Jag vill se om det blir lättare att sitta och koncentrera sig och om träningen minskar rastlösheten i kroppen, säger Eva Norén Selinus, forskare och överläkare i barnpsykiatri.

Vill ha in mer livsstilsfaktorer i behandlingen

Förhoppningen är att resultaten framöver ska leda till nya behandlingsmetoder inom barnpsykiatrin där livsstilsfaktorer som till exempel träning inkluderas mer.

Detta ska dock ses som ett komplement. Tanken är inte att helt byta ut andra delar av behandlingen, som till exempel medicinering mot fysisk aktivitet.

– Jag tycker mediciner har sin givna plats i behandlingen av adhd. Det här är tänkt som ett komplement till den vanliga behandlingen med medicinering, sömnreglering, föräldrakurser och så vidare som också är jätteviktigt, Eva Norén Selinus.

I testgruppen ingår tio unga från BUP i Västerås. Studien börjar i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer