Foto: Transportstyrelsen/SVT

Transportstyrelsen: ”Vi avvaktar”

Transportstyrelsen planerar inga förändringar av reglerna vid taxiprov i nuläget. Senast frågan om krav på dubbelkommando diskuterades konstaterades att det inte var nödvändigt.

– Körprovet för taxilegitimation är ju ett prov som ska kontrollera om föraren är lämplig som taxiförare, provet är ju inte ett körkortsprov, förklarar Henrik Julin, utredare på Transportstyrelsen.

– Alla de som kommer och gör ett körprov till taxilegitimation har ju minst ett körkort för bil. Och det finns ju till och med de som kommer till provet som har körkort för både lastbil och buss, fortsätter han.

Diskuterades sist 2012

Efter flera incidenter då personer som kört upp för taxilegitimation varit nära att orsaka allvarliga olyckor, har Trafikverkets förarprovskotor i Västerås agerat. I en skrivelse till Arbetsmiljöverket och Transportstyrelsen vill de se införda krav på dubbelkommando även vi förarprov för taxi.

Enligt Henrik Julin på Transportstyrelsen har frågan varit uppe tidigare. Senast den diskuterades var 2012 men då konstaterades efter att Arbetsmiljöverket också tittat på det, att det inte var nödvändigt.

Väntar på utlåtande

Men Trafikverket säger ju här att de upplever att fler blir underkända, inte har tillräckliga kunskaper och att det då till exempel ökar risken för att farliga situationer ska uppstå. Det har ju gått flera år, kan det inte finnas skäl att titta på det igen?

– Vi avvaktar Arbetsmiljöverkets utlåtande innan vi tar ställning i den här frågan, säger Henrik Julin, utredare Transportstyrelsen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer