Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Om cookies och personuppgifter

”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse”, ur Gläntan av Tranströmer. Här har planterats buskar som ska växa sig höga och vida. Tanken är att skapa gångar för barnen att springa genom. Foto: Melker Blomberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tranströmers poesi inspirerar till lek i ny park

Poeisparken – Västerås nya lekplats – byggs just nu på Öster Mälarstrand. Alla lekmiljöer är inspirerade av poesi, framför allt av Tomas Tranströmers dikter.

Projektledarna fick fria händer i skapandet. De började fundera på olika associationer till Västerås, och tänkte att varken gurkor eller ABB gav så mycket inspiration till lek. Tomas Tranströmer och hans dikter däremot, där fanns mycket att plocka från. Så de bestämde sig för att det fick bli en poesipark. Varje lekstation har ett eget tema, och dikterna som har legat till inspiration kommer att sitta uppsatta för läsning.

– Vi har till exempel byggt ett hus med många olika rum, som en illustration till en dikt om en människas liv. I en människas liv finns det en massa olika rum. Barnen kommer kanske inte alltid att förstå det här, men våra lekplatser skapas i olika skikt. Om det dyker upp frågor kan föräldrarna förklara, säger designer och projektledare Mats Westerberg.

Inspiration från insekter

Tomas Tranströmer var förutom författare också entomolog – en zoolog som är inriktiad på studier av insekter. Detta speglades också i hans diktsamlingar. Och det intresset tog lekplatsdesignerna vara på.

– Vi fick idén att bygga en skalbagge. En biolog berättade för mig om skalbaggen knäpparen som knäpper med sina yttervingar så att de kan vända på sig om de hamnat på rygg. Så då gjorde vi en klätterknäppare som är fångad i luften mellan mage och rygg och som barnen kan klättra på, säger Ivar Inkapööl, designer och projektledare.

Fick godkänt av Tranströmer själv

I startskedet hade projektledarna kontakt med Tomas och Monika Tranströmer. De tyckte om idén med en lekplats baserad på poesi. Lekplatsen är också utformad för att vara tillgänglig för alla. Invigning sker den 18 juni.

– Förhoppningen är att både barn och vuxna ska ha kul. En lekplats är en plats för att umgås och överbrygga generationer, där både barn, föräldrar och mor- och farföräldrar kan ha roligt, säger Ivar Inkapööl, designer och projektledare.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer