• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie Eggen, Anders Lundholm och Lars-Erik Stolpe oroas inför en sommar med färre ambulanser i norra länsdelarna och coronafall där varje utryckning tar längre tid. ”Målet är att vi ska nå 90 procent av befolkningen inom tio minuter”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Tre ambulanser blir två i sommar – personalen i Fagersta slår larm: ”Covidpatienter tar längre tid”

Uppdaterad
Publicerad

De tre ambulanserna i norra Västmanland blir i sommar två. Nu larmar personal vid ambulansen Fagersta om att det kan leda till att det tar längre tid innan hjälpen når fram, eftersom man tvingas täcka upp från Sala, Köping eller Västerås.

Region Västmanland väljer trots pågående pandemi att dra ner ambulansverksamheten i norra länsdelen från tre dygnsbilar till två, vilket är en normal sommarbemanning. Men det kan i år leda till att en 112-ringare i de norra länsdelarna kan få vänta på hjälp, befarar ambulanspersonalen i Fagersta.

– Får vi en körning så är vi kanske borta mellan två till tre timmar. Det blir sårbart, säger Anders Lundholm som jobbar som ambulanssjuksköterska.

Anledningen till att det tar en stund är att varje utryckning där en patient behöver akutvård även leder till en lägre transport, antingen till Sala, Västerås eller Köping med en restid på minst 40 minuter, säger Anders Lundholm och kollegorna.

Riggat för en pandemi

Verksamhetschefen för ambulanssjukvården i Region Västmanland anser inte att det finns någon anledning till oro i sommar – trots en pandemi vi inte har sett slutet på än.

– I och med att vi har stationer och bemanning som täcker hela länet behöver man inte vara orolig. Vi har det med i planeringen. Vi förstår oron, vi är fortfarande i en pandemi, men vi har riggat för det, säger Sari Stenius, tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västmanland.

Ambulanser uppställda utanför ambulansstationen i Fagersta. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet