Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sarmad Amanuel är en av flera föräldrar som under året hamnat i fattigdom och sökt hjälp hos Bäckbykyrkan. Foto: Susanna Ahnlund

Sarmad missade sjukanmäla sig – förlorade ersättning i tre månader

Publicerad

Efter en olycka då Sarmad Amanuel bröt benet på två ställen hamnade han på sjukhus och missade att sjukanmäla sig i tid.
–Jag opererades och åt starka värktabletter, jag var helt borta och anmälde mig först när jag skrivits ut, säger Sarmad Amanuel.

Innan olyckan fick Sarmad ersättning genom att han deltog i Arbetsförmedlingens aktivitetsprogram samtidigt som han sökte jobb. Han skrevs ut från sjukhuset en fredag och sjukanmälde sig måndagen därefter. En sjukanmälan som enligt Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans regler ska göras samma dag deltagaren är frånvarande.

I överklagan till Försäkringskassan förklarar Sarmad att han var sövd och åt stark morfinmedicin under och efter operationen och därför var sen med sjukanmälan. Myndigheterna kan göra undantag om det finns särskilda skäl till förseningen men i svaret till Sarmad förklarar Försäkringskassan att det är skillnad på om en person varit inlagd för ett benbrott eller på grund av en psykos. Sarmad hade kunnat sjukanmäla sig från lasarettet med en telefon eller dator menar myndigheten.

Fick låna pengar

I rullstol åkte Sarmad fram och tillbaka mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att lämna läkarintyg och förklara sin situation. Till slut vände han sig till vänner och släkt för att låna pengar och betala hyran. 

– När de kom hit stod de tre månader utan inkomst eftersom sjukersättningen drogs in och Sarmad inte kunde jobba och få ersättning, så vi hjälpte med matkasse och busskort åt barnen, säger Giselle Hedman som är diakon på Bäckbykyrkan och träffade Sarmad och hans fru under sjukperioden.

Giselle Hedman ser hur myndigheter dröjer med beslut och hänvisar till varandra.

– Det handlar om människor som inte har någon marginal. De skickas fram och tillbaka mellan myndigheter men kan inte vänta flera månader på pengar. Vi betalar skatt för att det ska finnas hjälp för de här familjerna. Jag tycker det här är oacceptabelt.

Det senaste året har Hedman träffat alltfler människor som befinner sig i ekonomisk kris efter att hamnat mellan stolarna på myndigheter eller inte förstått regelverket.

– Jag ser hur informationen om nya regler inte når ut till människor. De som inte förstår lämnas utanför och hamnar i svåra ekonomiska situationer.

Arbetsförmedlingen svarar i en intervju med SVT att de varit mycket tydliga med regeln om sjukskrivning för sina deltagare. Att de skickat ut information i olika kanaler och att det finns flera sätt att sjukanmäla sig genom telefon och internet. Hör intervjun här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer