Tredje vaccindosen i Västmanland – så ser planen ut

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet ska fler grupper i Västmanland kunna erbjudas den tredje dosen vaccin mot covid-19. Och prioriteringsordningen blir troligtvis som tidigare: riskgrupper först och sedan i åldersgrupper med de äldsta först.

– Efter riskgrupperna, 50-64-åringar och sedan 18-49-åringar. Men hur exakt, det återkommer vi till, säger Åke Tenerz, medicinsk stabschef.

Först när 80 procent av länets 65-plussare fått sin tredje vaccindos kommer ytterligare grupper att erbjudas tider. För att nå det målet behöver man ge ytterligare cirka 19 200 doser.

För att klara att hålla en fortsatt hög vaccinationstakt kommer vaccinmottagningen på Hälla i Västerås att återöppnas som ett komplement till de 27 vårdcentraler runtom i länet som just nu vaccinerar mot covid-19.

– Där blir det tidsbokning och ingen drop-in som det ser ut i nuläget, säger Åke Tenerz.

Under en presskonferens på tisdagen vädjade regionen till de invånare som kan och har möjlighet, att boka sina tider online och läsa på via 1177.

De senaste veckorna har trycket på telefontiderna varit oerhört högt, trots förstärkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.