Västerås står för 75 procent av nybbyggnationen av bostäder i länet, som här i från ett bygge på Öster Mälarstrand. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Trots hög byggtakt: Bostadsbrist i 8 av 10 kommuner i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

I åtta av tio kommuner i Västmanlands län råder bostadsbrist. Det slås fast i en rapport från Länsstyrelsen. Samtidigt har byggtakten ökat.

– Det behövs insatser även för personer utan stor plånbok, säger Anette Rydqvist, planhandläggare Länsstyrelsen Västmanland.

Det är kommunerna som varje år redovisar till länsstyrelsen om hur situationen på bostadsmarknaden ser ut i just deras kommun. Och resultatet är nedslående: i länets samtliga kommuner, Skinnskatteberg och Norberg undantagna, så råder det bostadsbrist. Så var läget även i förra årets rapport. Bostadsbrist råder med andra ord, samtidigt byggs det nytt i högre takt nu.

– Förra året fanns farhågor att bostadsbyggandet skulle minska på grund av pandemin, men i år har det faktiskt ökat och under 2020 påbörjades 400 fler bostäder i länet jämfört med 2019, säger Anette Rydqvist, planhandläggare Länsstyrelsen Västmanland.

3 600 nya bostäder planeras

Under 2020 påbörjades byggandet av runt 1 500 bostäder i Västmanland. Kommunerna bedömer också att det kommer att inledas nybyggnation eller ombyggnad av cirka 3 600 bostäder de närmaste två åren. Det är en högre bedömning än i förra rapporten som släpptes 2020.

Den rådande bostadsbristen slår hårdast mot grupper som inte har så stor plånbok och personer med någon typ av funktionshinder som kan behöva plats i gruppbostad. Även nyanlända ser länsstyrelsen som en grupp som har det tufft på bostadsmarknaden nu.

I klippet berättar Anette Rydqvist mer om bostadsläget i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.