Så jobbar räddningstjänsten för att locka fler deltidsbrandmän. Hör Tobias Erdsjö på Mälardalens brand- och räddningsförbund. Foto: SVT

Trots svårigheter att bemanna – inga planer på att ta bort deltidsstationerna

Uppdaterad
Publicerad

Att människor jobbar på annan ort än där de bor är den största utmaningen när det kommer till att bemanna brandkårens deltidsstationer. Men trots utvecklingen på bostads- och arbetsmarknaden finns inga planer på att avskaffa dem.

– Nej absolut inte, det är en mycket kostnadseffektiv verksamhet och ett mycket bra komplement till våra heltidsstationer, säger Tobias Erdsjö på MBR.

På många håll är det tufft att rekrytera tillräckligt med deltidsbrandmän. Kåren har också haft en återhämtningsperiod efter att ha tappat mycket personal under avtalskonflikten 2017.

I Västmanland finns behov av deltidsbrandmän på många av stationerna, visar SVT:s undersökning. Men medan det på vissa mest är för att det ska finnas någon att ta in om ordinarie skulle sluta, är det stora svårigheter att ens minimibemanna på andra. Kolbäck och Kungsör till exempel.

Trenden som syns i landet är att räddningstjänsterna i allt större utsträckning går samman i större förbund och ledningsorganisationer.

På vilket sätt ska det gynna deltidskåren?

– Det blir fler resurser som kan jobba med själva rekryteringen. Till exempel ha information eller åka till till gym och liknande och ha tester. Sådant blir ju betydligt mycket lättare när man är i ett större förbund, säger Tobias Erdsjö på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.