Foto: SVT

Trots underskotten – S vill ha kvar flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Västerås flygplats förra året gjorde ett underskott på 64 miljoner kronor meddelade idag Miljöpartiet att de inför 2018 kommer att gå till val på att lägga ner flygplatsen. Men Socialdemokraterna har inga planer på att göra samma ställningstagande, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd.

Miljöpartiet tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna styr Västerås i koalition med Socialdemokraterna. Efter valet 2014 kom de överens om att ge Västerås flygplats en chans – men nu beskriver Miljöpartiet det projektet som ”helt utsiktslöst”.

– Jag har full respekt för deras ställningstagande. Vi har en uppgörelse som gäller för denna mandatperiod. Deras ställningstagande är inför nästa mandatperiod. Så vi kommer att jobba tillsammans fram till 2018, säger Anders Teljebäck (S).

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Hur ser du på chanserna att få in nya aktörer när Miljöpartiet nu driver frågan om att flygplatsen borde läggas ner?

– Det är upp till flygplatsens ledning och styrelse att svara på. Men måltalen vi har satt i vår handlingsplan är reella, och det har vi som utgångspunkt i arbetet med flygplatsen.

Vill inte lägga ner

Miljöpartiets kommunalråd Magnus Edström säger att han ser ”stora möjligheter till att även andra partier kan ändra ståndpunkt” – men Socialdemokraterna i Västerås vill inte lägga ner flygplatsen.

– Vi har inte några planer på att ta ett sådant ställningstagande, säger Anders Teljebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet