Plattläggning längs Vasagatans östra trottoar. Foto: Audrey Erath/SVT

Nu börjar trottoarrustningen på Vasagatan i Västerås

Publicerad

Tidigt på söndagmorgonen den 23 juni startade arbetet med att rusta trottoarerna längs Vasagatan i Västerås. Arbetet beräknas vara klart senast vecka 30.

Västerås stad skriver i ett pressmeddelande att arbetet startar på Vasagatans östra sidan, där den första delsträckan börjar strax utanför restaurang Varda och fortsätter en bit förbi korsningen vid Smedjegatan.

– Arbetet innebär att vi justerar höjden och lägger nya markvärmeslingor. Därefter sätter vi nya plattor samt återanvänder tidigare granithällar. Under tiden som marken är öppen kommer vi att använda ramper och plåtar som förses med halkskydd för att behålla en god tillgänglighet på trottoaren, skriver kommunen.

Framkomligheten kan begränsas

Plattläggningen kommer att ske i etapper och stundtals kan det begränsa framkomligheten till entréer. Men enligt kommunen kommer det alltid att finnas en yta som gör att människor kan ta sig längs Vasagatan och in till alla butiker, restauranger och bostäder. Arbetet på den östra sidan beräknas vara klart under vecka 27.

Västra delsträckan

Arbetet fortsätter sedan med Vasagatans västra trottoar. Den delsträckan börjar från Hantverkargatan till och med busshållplatsen utanför köpcentret Igor. Arbetet där beräknas vara klart senast vecka 30.

Fräsning och asfaltering

På måndag den 24 juni från klockan två på eftermiddagen börjar ett annat arbete med att fräsa bort asfalten längs Vasagatan. Den första delsträckan börjar efter korsningen vid Stora gatan och går fram till Domkyrkoesplanaden. Om det råder uppehållsväder kommer asfalteringen av sträckan ske samma dag från klockan sex på kvällen. Vid regn skjuts det upp till en annan dag, men målet är att allt ska vara klart innan Västerås Cityfestival börjar den 27 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.