Flera sjuksköterskor har blivit erbjudna en ersättning för att flytta på sin semester. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Tuff sommar för sjuksköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas bli stor brist på sjuksköterskor i sommar, och i år är det svårare än förra året att klara av bemanningen, enligt Region Västmanland.

– Vi hade en besvärlig influensaperiod under vintern och våren, så det är klart att man önskar att vår personal kan få ta semester som man önskar, men här måste vi hela tiden se hur vi kan bemanna vår verksamhet, säger Lena Freijd, personaldirektör Region Västmanland.

Det är en tuff sommar väntar sjuksköterskorna som arbetar i Västmanland. Tuffare en vanligt, har landstinget svarat SVT i en enkätundersökning.

– Man har redan jobbat så mycket övertid, så man känner sig trött redan innan sommaren har kommit. Och man är så orolig – hur kommer det bli på akuten på grund av trycket? På grund av att vi är så få? Kommer det bli fler som sjukskriver sig?, säger Tina Javidi som arbetar som sjuksköterska på akutmottagningen i Västerås.

Erbjuds ersättning

Sjuksköterskor på vissa kliniker, till exempel akuten och Kvinnokliniken, har erbjudits en ersättning på 12.000 kronor per vecka, utöver ordinarie lön, för att flytta på sin semester.

Hittills är det ingen på akuten som har tackat ja till erbjudandet, enligt Tina Javidi.

– Vi behöver återhämta oss därför att någon gång kommer vardagen igen efter sommaren. Hur ska vi göra om alla ska skjuta på sina semestrar? När ska de ta semester i höst? Så många säger: nej, jag är trött, jag säljer ingenting. Många tycker inte att det är värt de pengarna, säger Tina Javidi på akutmottagningen.

Rekrytering pågår

I dagsläget går det inte att säga hur många sjuksköterskor som kommer att fattas under sommaren. Men nu har landstinget knappt en månad på sig att lösa situationen.

– Problemet är ju att hitta speciellt sjuksköterskor, men hela tiden pågår det, och man planerar hur man kan samplanera verksamheter och funderar på hur man kan se över kompetensmix och så vidare, säger Lena Freijd på landstinget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer