Foto: Henri Seng/SVT

Torkan kostade grisbonden Jeanette Elander miljoner – får inget stöd: ”Vi har blivit bortglömda”

Uppdaterad
Publicerad

Grisbönderna drabbades hårt efter sommarens torka, men ändå har de inte fått ta del av pengar från regeringens krisfond. Jordbruksverket har kritiserats för att inte alla bönder omfattas av stödet.

Grisbonden Jeanette Elander är en av dem som drabbats.

– Vi har blivit bortglömda.

Jeanette Elander, grisföretagare en strax norr om Västerås, har drabbats hårt av sommarens torka. Bristen på spannmål har gjort att priserna gått upp med 70 till 75 procent.

– Ja, för tillfället är det ju en ganska tuff situation i och med att foderpriserna har ökat så mycket, säger hon.

Jeanette berättar att gårdens utgifter ökat med över 1,5 miljoner – men trots det har grisföretagare inte kunnat ta del av regeringens krispengar.

– Man kan ju säga att vi har blivit bortglömda i debatten. Och det är ju olyckligt att inte vi kan ta del av samma stöd som övriga djuruppfödare, säger Jeanette Elander.

Bara stöd till nöt och får

Det var Jordbruksverket som tog fram förslaget, som inkluderade att de 400 krismiljonerna inte skulle gälla grisbönderna.

– När vi tog fram förslagen såg vi störst problematik när det gällde grovfoderarealer, alltså sånt som kor och får äter. Där behövde vi akut gå in och lindra krisen och därför blev det begränsat till nötkreatur och får, säger Tjitte de Vries på Jordbruksverket till SVT.

Nästa år ska det finnas 760 miljoner att söka i krisstöd, och den här gången har myndigheten tagit hänsyn till de ökade spannmålskostnaderna.

– För 2019 kommer grisföretagaren få en viss utdelning, utifrån de två förslag vi lagt till regeringen, säger Tjitte de Vries.

Hoppas att konsumenten ska betala mer

Att reglerna ändras uppskattar förstås Jeanette Elander, men det skulle betyda mer om hon kunde få mer betalt för köttet.

Hon hoppas att konsumenterna ska välja svenskt kött, även om det är lite dyrare.

– Det kan man nog få vara beredd att betala lite mer, men man får ju också mer. Man får ju till exempel ett kött som är uppfött med minimalt med antibiotika, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.