Eilert Albertsson bakar tunnbröd till tunnbrödets dag i Norberg. Foto: Melker Blomberg/svt

Här är gänget som kan hemligheten bakom tunnbröd

Uppdaterad
Publicerad

Förr var det basföda – idag är det en delikatess med en egen dag i kalendern. Lördag 11 maj firas tunnbrödets dag runtom i landet. På Björkängens äldreboende i Norberg finns ett gäng som vill föra den uråldriga traditionen vidare.

– Tunnbröd bakas bäst i team, konstaterar de.

Redan på 1500-talet bakades tunnbröd, och om det förvarades torrt och svalt kunde det sparas i upp till 20 år.

Bland brödambassadörerna på Björkängen finns Eilert och Anette Albertsson. Paret, som också är uppmärksammade i en bok om tunnbrödets historia, bjuder äldre i Norbergs kommun på tunnbrödsbakning ett par gånger om året.

Då gräddas brödet i vanlig elektrisk ugn, men ibland bakar de också på hembygdsgården. Då i en björkvedseldad ugn som tar tre dagar att värma upp.

– Men det går också bra med en pizzaugn, skrattar Eilert. Hör mer i klippet.

Tunnbrödets dag firas sedan 2015 den andra lördagen i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.