Projektledaren Conny Lassfolk. Foto: SVT/Melker BlombergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tunnel under vägen ska motverka viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

På väg 56 mellan Kvicksund och Västjädra inträffade cirka 350 viltolyckor mellan 2010 och 2015. Nu ska en tunnel under vägen åtgärda problemet.

I samband med att Kvicksundsbron är avstängd för reparation, har Trafikverket passat på att bygga en tunnel under väg 56 norr om Kvicksund.

Olycksdrabbad vägsträcka

På vägsträckan mellan Kvicksund och Västjädra inträffade ungefär 350 viltolyckor mellan 2010 och 2015, och förhoppningen är nu att djuren ska ta sig igenom tunneln istället för över vägen.

– Vi kommer att komplettera med viltstängsel när ombyggnaden av väg 56 blir till. Då kommer det bli en mer naturlig vägledning ner till trumman, men vår förhoppning är att djuren hittar dit redan nu, säger projektledare Conny Lassfolk.

Mestadels rådjur och dovhjortar

Majoritet av olyckorna på vägsträckan gäller rådjur och dovhjortar, men även älgar och vildsvin har drabbats.

Den 32 meter långa tunneln under väg 56 står klar i samband med att Kvicksundsbron öppnar igen under natten mellan söndag och måndag.

Tunneln under väg 56 är 32,5 meter lång, fyra meter bred och sex meter hög. Foto: SVT/Daniel Hedström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.