Två personer fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter Foto: Niklas Hagman

Två äldre män gick genom isen – en har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 80-årsåldern åkte skridskor när de gick genom isen. De fördes till Västmanlands sjukhus med livshotande skador och under tisdagskvällen uppgav polisen att en av männen avlidit.

Strax efter klockan 14.30 larmades SOS Alarm om att två personer hade gått genom isen på sjön Stora Kedjen, i Fagersta kommun. Enligt uppgift till SVT ska de ha åkt skridsko på sjön.

– Det tog lång innan de kom till platsen. Delvis på grund av avståndet till sjön, men även för att de hade gått igenom en kilometer ut på isen, säger Lina Toth, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Livshotande skador

Två timmar efter att larmet kom in kunde den första av de två drabbade transporteras från platsen med ambulanshelikopter. Båda vårdades på Västmanlands sjukhus i Västerås med livshotande skador.

Strax efter klockan 20 uppgav polisen att en av männen hade avlidit på sjukhus. Mannens anhöriga är underättade.

En tredje drabbad

Ytterligare ett olyckslarm kom från sjön då en tredje person hade gjort sig illa, men inte gått igenom isen.

– Vi har inga personuppgifter om den personen, eller de som gick igenom isen. Men den tredje fick föras till samma sjukhus med ambulans, berättade Lina Toth tidigare under eftermiddagen.

Den tredje personen ska ha befunnit sig i ett annat sällskap som också åkte skridskor på sjön. Han slog i huvudet i isen när han försökte hjälpa de äldre männen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer