Två män från Västerås i penningtvättshärva – tog emot miljoner från flera företagare

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män, varav två hemmahörande i Västerås, döms till fleråriga fängelsestraff efter att ha tagit emot och skickat vidare pengar i syfte att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet. Det slår Västmanlands tingsrätt fast.
Pengarna kommer ursprungligen från flera företag och handlar om närmare 17 miljoner kronor.

De fyra männen har medverkat i en större härva, som handlar om bokföringsbrott och penningtvätt.

De har tagit emot och hanterat närmare 17 miljoner som ursprungligen kommer från flera företag. Fem män, företrädare av företagen, dömdes förra året till fängelse, i mellan ett och fem år, för grovt bokföringsbrott.

Det saknades nämligen bokföring i samtliga bolag, men 72 miljoner kronor hade trots det satts in och tagits ut från företagen. Det handlade om insättningar från köpare och uttag som i huvudsak gjorts av privatpersoner, men utan att redovisas.

Försökte dölja penningströmmen

Pengarna som de fyra männen sedermera tagit emot kommer direkt från bolagen eller har flyttats ytterligare en gång dessförinnan.

Pengarna har sedan flyttats från männens olika konton till andra konton, både i Sverige och utomlands. En del har också tagits ut i kontanter eller konsumerats av dem själva.

Västmanlands tingsrätt slår fast att männen handlat på ett sätt som försvårar möjligheten att följa penningströmmen, i syfte att dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet.

En man från Dalarna döms därför till tre och ett halvt år fängelse. En man från Uppsala län döms till ett och ett halvt års fängelse.

De två västeråsarna, båda i 55-årsåldern, döms till fängelse i ett respektive ett och ett halvt år.

Samtliga döms för grovt penningtvättsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer