Rökdykarnas utrustning ligger i en hög efter branden som härjade på Råby. Foto: SVT/Jenny Berggren

Två misstänkta efter branden på Råby i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Två personer misstänks nu för grov allmänfarlig vårdslöshet efter storbranden i ett lägenhetshus på Råby. Tjugofyra lägenheter fick evakueras.

Branden utbröt för drygt tre veckor sedan. Enligt polisen har de två delgivits misstanke om brott och har också förhörts. 

– De har hörts. Nu inväntar vi protokollet efter den tekniska undersökningen, säger Johan Thalberg, presstalesperson polisen i Västerås till SVT Nyheter Västmanland. 

Branden på Råby

Branden i lägenhetshuset spreds upp på vinden och förstörde stora delar av taket.  De tjugofyra lägenheterna i huset fick evakueras och personal från fem brandstationer var på plats.

Utredningen tillbaka hos polisen

Som SVT tidigare rapporterat utreddes branden från början som en mordbrand. 

Men när preliminära uppgifter snarare tydde på att någon form av oaktsamt handlande legat bakom branden, lämnade åklagare tillbaka förundersökningen till polisen. 

Nu är brottsrubriceringen grov allmänfarlig vårdslöshet alternativt allmänfarlig vårdslöshet.

Rökdykarnas utrustning ligger i en hög efter branden som härjade på Råby. Foto: SVT/Jenny Berggren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Råby

Mer i ämnet