Vårdkoncernen Attendo kritiseras för underbemannade demensboenden i Västerås och Linköping, rapporterar Aftonbladet. Foto: TT/genrebild

Två personal tar hand om 52 demenssjuka nattetid – Rösegården i Västerås får skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

De demenssjuka på Rösegården i Västerås får inte den tillsyn och omvårdnad de behöver. Det konstaterar IVO som riktar skarp kritik mot vårdföretaget Attendos underbemanning. På nätterna har två personal hand om 52 boende på sju avdelningar, rapporterar Aftonbladet.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kräver att Rösegården bemannas så personalen både kan utföra planerade insatser, hinna svara på larm nattetid och ”möta oro, vilsenhet, aggressivitet, sorg, smärta eller andra oplanerade situationer, som ofta uppstår med demenssjuka”  skriver tidningen.

Senast 26 april måste Attendo förklara hur bristerna ska åtgärdas, annars riskerar de föreläggande.

– När det gäller bemanningen så görs det efter behov och vi följer de avtal som finns med beställarna. Vi kommer att svara Inspektionen för vård och omsorg och vi avser fortsätta vår dialog gällande nattbemanningen på våra boenden, skriver Attendo Skandnaviens presschef Makan Afshinnejad i ett mail till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.