Madelene Simonsen tycker att debatten om äldrevården under coronakrisen kom för sent. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Madelene jobbar som undersköterska i hemtjänsten: ”Vi borde ha varit en större prioritering”

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmitta på äldreboenden och inom hemtjänsten uppmärksammades sent i coronakrisen. SVT har träffat Madelene Simonsen i hemtjänsten i Köping som berättar om sin arbetssituation, rädslan för att bli smittad och om besvikelsen att de äldre till en början glömdes bort.

På många boenden runt om i landet har coronasmittan tagit sig in, men i hemtjänsten där Madelene Simonsen jobbar har ännu ingen insjuknat. De äldres utsatta situation och personalen som vårdar dem påtalades alldeles för sent under coronapandemin tycker hon.

– Jag önskar att vi hade fått uppmärksamhet och stöd från början, säger Madelene Simonsen.

Coronaviruset i Västmanland

SVT Västmanland har pratat med socialminister Lena Hallengren (S) som uttrycker en förståelse för den känslan, men tycker att det visst funnits ett fokus på äldreomsorgen.

– Jag förstår att man kan uppleva att det inte uppmärksammats tillräckligt men jag tycker att ett stort arbete har gjorts, säger hon.

I klippet följer SVT Nyheter Västmanland med Madelene Simonsen under hennes arbetsdag i hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet