Här överlämnas namnunderskrifterna till Anders Teljebäck (S) och Lars Kallsäby (C) i stadshuset i Västerås. Foto: Melker Blomberg / SVT

Underskrifterna räckte – det kan bli folkomröstning om Västerås flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Tillräckligt många skrev under namninsamlingen för att det ska bli en folkomröstning om Västerås flygplats. Det blev klart under tisdagen när alla namnunderskrifter granskats.

Marcus Pihlflykt, en av initiativtagarna bakom namninsamlingen, uppger för SVT att det totalt blev 15 395 godkända underskrifter. Det hade räckt med 12 000.

Betydligt fler lämnades in till politikerna i Västerås i mitten av september, men en del av underskrifterna var alltså inte giltiga.

Nu ska beslut fattas i kommunfullmäktige och där behöver fler än en tredjedel av ledamöterna rösta igenom att folkomröstningen ska bli av. Sedan bestäms datum för själva valdagen.

Resultatet av en folkinitierad folkomröstning är endast rådgivande.

  • Frågan kommer förmodligen behandlas under kommunfullmäktiges sammanträde i december. Det innebär att en eventuell folkomröstning sannolikt sker under 2021.
  • Kommunfullmäktige beslutar om hur frågeställningen på valsedlarna ska se ut.
  • Sen startar förberedelser med att ta fram valsedlar, lokaler och information till dig som ska rösta. Om det blir en folkomröstning kommer den att genomföras ungefär som vid ett vanligt kommun- och riksdagsval.

Källa: Västerås stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet