Foto: Scanpix

Unga arbetslösa ska bli ekonomismarta

Uppdaterad
Publicerad

Unga arbetslösa är en utsatt grupp när det gäller skuldsättning. Men för att förebygga det ger nu Västerås kommun en utbildning i vardagsekonomi.

Unga arbetssökande är en riskgrupp när det gäller att dra på sig skulder. I Örebro kommun hade cirka 650 unga mellan 18-25 år skulder registrerade hos kronofogden i fjol. I Västerås fanns runt 570 unga i kronofogdens register.

– Vi vet att det är väldigt högt tryck på budget- och skuldrådgivningen här i Västerås, och det är många unga som söker sig dit. Så det är ett stort problem, säger Magnus Eriksson, konsumentjuridisk rådgivare på Västerås kommun.

Så för att undvika att fler skuldfällor slår igen erbjuder Västerås kommun en utbildning i ekonomi i två dagar som vänder sig till just unga vuxna.

– Vi tar upp alltifrån konsumenträttigheter till privatekonomiska frågor. Det vi vill är att öka kunskapen om de här frågorna och förändra inställningen till pengar och en buffert, säger Reza Saleh, utbildare på Ekonomismart.

Hur bra tycker du att du är på ekonomi?

– Jag är väldigt dålig, så det här är ganska bra tycker jag. Man lever över sina tillgångar, säger Markus Tampio, en av eleverna för dagen.

– I dag finns det jättemycket tillval och lättillgängliga krediter, som erbjuder ”schyssta deals”, och då är det bra att få mer kunskap om vad ett avgiftsfritt lån faktiskt kostar, säger Reza Saleh.

Vad hoppas du få med dig härifrån?

– Få reda på mina rättigheter och hur jag ska förhålla mig till min ekonomi. Jag är lite dålig på det, säger Shawn Nabukeera.

Hur då?

– Jag slösar hellre än jag sparar. Men det ska det nog bli en ändring på efter det här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer