”De utnyttjar unga” Poliskommissarie Johan Håvedal berättar om de kriminellas metod för att slippa straffas. Foto: SVT / Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen i Västerås: ”Få skulle hjälpa om de kände till konsekvenserna”

Publicerad

Allt fler unga plockas upp av kriminella nätverk för att agera narkotikamålvakter. Det är ett mönster som polisen i Västmanland ser – och nu vill larma för.

Ungdomarna som kontaktas har oftast ingen aning om vad de ger sig in på och de kriminella väljer gärna personer som är ostraffade.

– Insikten om narkotikahanteringens omfattning eller organisation är dålig, säger poliskommissarie Johan Håvedal som arbetar med grova brott på polisen i Västerås.

Vad gör målvakten?

Att vara målvakt innebär, i det här fallet, att någon beställer knark från exempelvis Spanien till din bostad för att du sen ska lämna paketet vidare till någon annan. Målvakterna har en viktig roll i de kriminellas verksamhet. Genom att deras adresser står på beställningen blir det svårt att straffa hjärnorna, de riktiga knarkhandlarna, bakom brotten. 

Västeråsmålvakt

Ett exempel är från årsskiftet när en ung kvinna från Västerås hade en försändelse från Spanien som var märkt marmorfat. Det var nästan 10 kilo cannabisharts i paketet. Några dagar senare upptäckte Tullverket att ytterligare ett paket märkt buddhastaty var på väg till samma adress. Även det paketet innehöll närmare 10 kg cannabisharts.

Kvinnan och en man som misstänktes vara inblandad dömdes senare till närmare fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer