Foto: Ungt Kurage

Ungdomar från Västerås får pris för civilkurage

Uppdaterad
Publicerad

Elin Vikner, 18 år, sa ifrån när hennes kompis kallades för ”bög” i skolkorridoren och Andrija Stojanovic, 15 år, startade ett basketlag genom att involvera ungdomar från ett flyktingboende. Nu får de två västeråsungdomarna ta emot priset Ungt Kurage 2016.

Under en skoldag i höstas var Elin och hennes killkompis på väg mot matsalen på Tranellska gymnasiet i Västerås. Då de gick förbi ett gäng killar från skolan som stod vid sina skåp så hände något.

– Jag hörde det först inte, men när vi gått förbi gruppen av killar så berättar min kompis att en av dem kallat honom för ”bög”, säger Elin.

Gick tillbaka och ifrågasatte

Då gjorde hon något som inte många hade gjort. Hon valde att gå tillbaka till gruppen av killar och ifrågasätta den som kallat hennes kompis för ”bög”.

– Jag började ifrågasätta honom och sa ”vad håller du på med?”. Vi stod och snackade en stund och sen kom det fram lärare, berättar Elin.

”Läskigt och nervöst”

Hur tänkte du när du valde att gå tillbaka och konfrontera gruppen?

– Det var läskigt och nervöst. Det är inte lätt att gå fram till en grupp killar som mycket mindre tjej, säger hon.

Hon berättar att det är viktigt för henne att säga ifrån när någon blir behandlad illa och att hon alltid stått på de svagas sida.

Elin är också engagerad i föreningen ”Here 4 you” som arbetar med ungdomar för ökad trygghet i skola och samhälle. Via dem har hon lärt sig mycket om vikten av att ingripa även som åskådare till en kränkning.

Många har hört av sig

Hon är glad över att ha fått priset som en av fem ungdomar i landet.

– Det känns stort! Helt otroligt, en massa positiva känslor. Många har hört av sig med stöd och gratulationer.

Tränar nybörjalag

Andrija Stojanovic går i nian på Kristiansborgsskolan i Västerås. Då hans basketklubb Aros Basket frågade om någon ville hjälpa till att starta upp ett nybörjalag med flyktingar så tackade han lagkamraten Filip ja.

– Det kändes bra att dem möjlighet att prova någonting nytt och att hjälpa dem ut i samhället, säger Andrija.

”En ovan känsla”

Han berättar att det varit en del svårigheter med språkliga barriärer men att det har varit ett roligt uppdrag.

– Det har varit svårt att kommunicera ibland, men ofta räcker det med några få ord för att man ska förstå varandra.

Också han är glad för att ha fått priset.

– Det känns jättebra. Det är en ny känsla som man inte riktigt vant sig vid, säger han.

Två av fem är västeråsare

Ungt Kurage är ett pris som delas ut till människor under 20 år som visat prov på civilkurage. Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy.

I år är två av fem pristagare från Västerås. Utöver Elin Vikner har även Andrija Stojanovic från Västerås blivit prisad för att ha startat upp ett basketlag genom att inkludera ungdomar från ett närbeläget flyktingboende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer