Mariam Afrasiabpour, ordförande för IKKR, ser åtalet som en följd av en tydligare lagstiftning. Foto: SVT

Kvinnorättskämpe: ”Tydligt vad som gäller i Sverige”

Publicerad

Mariam Afrasiabpour har kämpat mot hedersförtyck i Västerås i tjugoett år. Hon tror att det unika åtalet om försök till äktenskapstvång kan leda till att fler vågar anmäla.

Den ideella föreningen Internationell kamp för kvinnors rättigheter, IKKR, har jobbat i Västerås mot hedersförtryck sedan 1995. Mariam Afrasiabpour är ordförande och var med och grundade föreningen, som innan lagändringen var kritiska mot otydligheten kring tvångsäktenskap och barnäktenskap.

– Den nya lagstiftningen och kampanjen på flygplatsen mot äktenskapsresor på fler språk har gjort det mycket tydligare vad det är som gäller i Sverige. Allmänheten har fått insikt om lagen och ungdomarna är mycket mer medvetna om sina rättigheter. Den här tydligheten har lett till ett bättre samarbete mellan åklagare, målsägandebiträde, socialtjänst och polis, vilket är viktigt för att fall ska leda till åtal, säger hon.

Många vågar inte berätta

Föreningen har stött på många flickor och kvinnor genom åren som riskerat att giftas bort i sina eller föräldrarnas hemländer. I några fall finns det tjejer som man fortfarande inte vet vad det blivit av dem. Mörkertalet är stort, många vågar inte söka hjälp och berätta om familjens förberedelser innan äktenskapsresorna görs.

– Den nya lagstiftningen visar tydligt för vårdnadshavare att man inte kan göra så här, att det finns ett straff. På samma gång visar lagstiftningen tydligt att den som bor i Sverige har samma rättigheter oavsett bakgrund, säger Mariam Afrasiabpour.

Informera om lagen

Efter semestern ska föreningen summera sommarens positiva händelser, kampanjen på flygplatsen, domen i Lund samt det här åtalet i Västerås, för att informera om lagen och kvinnor och barns rättigheter i Sverige i till exempel Sfi-klasser.

– Risken att giftas bort mot sin vilja förekommer här i Västerås och kommer bli mer vanligt. Nya människor som kommer hit på grund av krig är inte alltid medvetna om lagarna. Samtidigt ser deras barn friheten här, säger Mariam Afrasiabpour.

Skolpersonal viktig

I det fallet i Västerås spelade en skolkurator en avgörande roll för att hjälpa flickan att ta sig hem till Sverige igen.

– Skolpersonal är jätteviktig eftersom de är där ungdomarna är. Där har det också blivit bättre, personalen vet idag hur de ska gå till väga jämfört med förut, säger Mariam Afrasiabpour, ordförande i IKKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.