Foto: SVT

Här kan du träna uppåt väggarna

Uppdaterad
Publicerad

Det började som militär träning men spred sig till hustak och väggar. Idag utövar allt fler träningsformen parkour.

Parkourtrenden håller i sig. I Skultuna utanför Västerås har man byggt en parkourbana i sin nya utomhusarena. Ett initiativ som Oscar Törngren från Västerås Parkourförening hoppas ska sprida sig.

– Vi har inte haft så många ställen i Västerås att träna på, så det här är en klockren möjlighet för oss att kunna träna utan att behöva leta efter ställen.

De otaliga filmsekvenser som spridits via Internet världen över, där parkourutövare kastar sig handlöst nedför byggnader, har medverkat till att parkour blivit starkt förknippat med våghalsiga hopp i stadsmiljöer. Men det är inte det parkourfilosofin i grunden handlar om, menar Oscar Törngren:

– Det handlar om att utvecklas mentalt och fysiskt. En annorlunda sport där man inte behöver tänka så mycket att man tränar.

– Om man ska vara riktigt nördig, så ska man ju helst träna ute i skogen. Det var där allt började från början. Att man tränade soldater att ta sig igenom en svårare terräng.

Men träningsformen har svårt att locka tjejer, de flesta som är med i Västerås parkourförening är killar.

-Det är svårt att veta varför. Jag tror att det handlar om fördomar, att man tror att man måste vara vältränad för att kunna träna parkour. Men det handlar mycket om teknik, och den tränar man ju upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.