Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi vet att de utmaningar som var innan pandemin har blivit tydligare under pandemin”, berättar Lotta Wedérus. I klippet berättar hon mer om hur föreningarna i länet klarar sig. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så har Västmanlands kulturföreningar klarat sig under pandemin: ”Utmaningar har blivit tydligare”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföreningarna har haft det tufft det senaste året. Inställda evenemang, ingen möjlighet att träffa medlemmar och svårt att ställa om till det digitala. Trots det har föreningarna kämpat på. 

– Eldsjälarna har varit kreativa och tänkt på nya sätt för att kunna göra aktiviteter, säger Lotta Wedérus på Region Västmanland. 

Pandemin har tvingat föreningar att tänka om när inget har fungerat som vanligt. Aktiviteter har ställts in om de inte gått att hålla utomhus eller digitalt.

”Svårt när man inte har ställt om”

Trots att en del föreningar lyckats ställa om och klarat av det senaste året relativt bra, så har vissa haft stora utmaningar. 

– Mycket handlar om att få in nya medlemmar, att föryngra föreningen och nå ut till nya målgrupper. När man inte kan ses blir det svårt för dem som inte ställt om digitalt, säger Lotta Wedérus, som är enhetschef på Kulturutveckling.

Regionen har försökt underlätta

Regionen har försökt underlätta för föreningarna på olika sätt. 

– Till exempel har vi låtit medel som inte kunnat nyttjats under verksamhetsåret ligga kvar till nästa år, säger Lotta Wedérus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer