Foto: Jenny Berggren/SVT

Utmaningen: Bygga nytt och renovera gammalt

Publicerad

Behovet av nya bostäder är stort i länet men det är också renoveringsbehovet på sina håll. För flera av länets kommunala bostadsbolag är det den största utmaningen. Svårigheter att få in anbud sägs samtidigt göra det svårt att hålla kostnaderna nere.

– Det som är en utmaning för oss och hela allmännyttan det är ju de höga byggpriserna. Jämfört med andra områden så har byggpriserna stigit enormt mycket, säger Ulf Magnusson, vd för Hallstahem.

– Och det är ju besvärande för oss. Alla våra renoveringar och nyproduktioner blir ju väldigt dyra.

Ulf Magnusson, VD Hallstahem. Foto: Emma Larsson/SVT

Bostadsbolagen fick svara

SVT Västmanland gjorde en enkätundersökning bland alla kommunala bostadsbolag och personer ansvariga för uthyrning av kommunala lägenheter i länet.

Bland annat ställdes frågan vilken som är den största utmaningen 2018. Flera uppgav nybygge och renovering. 

”Brist på lediga lägenheter; äldre bestånd som kräver löpande renoveringar”, svarade som exempel Surahus vd, Ewa Bujak.

”Att som litet bolag klara av att både bygga nytt och stamrenovera i stor skala”, svarade Salabostäders vd Bernard Niglis och uppskattar att omkring 70 procent av deras gamla bestånd är i behov av större renovering.

I Hallstahammar uppskattas cirka 20 procent av det kommunala bostadsbolagets gamla bestånd behöva renovering.

Svårt att få in anbud

En utmaning för många mindre bostadsbolag i landet, berättar Hallstahems vd, är samtidigt att det är svårt att få in anbud på renoveringarna. Det gör det svårare att hålla kostnaderna nere. Ibland kommer inga anbud alls.

Hallstahem som nu lägger drygt 100 miljoner kronor på att renovera 300 gamla lägenheter (mer om det i klippet) fick in tre anbud på det projektet. Ändå landade priset 20 miljoner kronor över det som kalkylerats.

– Och då hade vi ändå räknat högt, säger Ulf Magnusson, vd Hallstahem.

Vad skulle behövas?

– Det är ju flera delar i det. En ökad konkurrens på byggsidan, till exempel med utländska företag som etablerar sig här i Sverige, skulle driva priserna åt rätt håll. Mer industriellt byggande, vi behöver inte uppfinna ”hjulet” i varje nytt projekt. Typgodkända hus så att inte alla kommuner behöver vara inne och peta i särskilda tekniska krav. Färre detaljer i detaljplanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.