Foto: TT / SVT

Våldsbrotten tillbaka på samma nivå som innan corona: ”Det är större aktivitet på stan”

Uppdaterad
Publicerad

Under mars, april och maj har brottsligheten i Västmanland generellt minskat jämfört med samma period ifjol. I maj vände dock trenden för våldsbrott i länet.
– Våldsbrotten har hämtat in tyvärr. Det är större aktivitet på stan. Även om brottsligheten går ner i stort så har det varit grova våldsbrott, mordförsök och annat, i Västmanland, säger Carin Götblad, regionpolischef.

Enligt polisen har den generella brottsligheten gått ner i och med att människor varit mer hemma under coronapandemin. Jämför man antalet inkomna ärenden till polisen i maj med samma period ifjol så har brottsligheten minskat med 17 procent i Västmanland. Det är den största minskningen i hela Region Mitt.

Trots detta så är det nu vissa brottskategorier som ökar eller är uppe på ungefär samma nivåer som i fjol i länet, bland annat inbrott i fritidshus och våldsbrott. Polisen är dock inte orolig inför sommaren.

– Vi har väldigt bra bemanning i sommar och så har vi haft Operation Rimfrost här i regionen som har lett till att vi fått många människor häktade. Det har varit grova brott i Västmanland bland kända kriminella och kriminella gäng. Det är jättebra inför sommaren att många utav dessa grovt kriminella sitter inlåsta, säger Carin Götblad.

Totalt inkom 1 632 stycken ärenden till polisen i maj i år. Förra året under samma period inkom 1 349 stycken. Här följer några exempel på hur många ärenden som inkom till polisen, uppdelat på brottstyper, i maj 2019 och 2020:

Brottskategori20192020Procent
Våldsbrott301 293 -3%
Skadegörelsebrott20988-58%
Narkotikabrott179147-18%
Trafikbrott195172-12%
Tillgrepp i butik7364-12%
Tillgreppsbrott (exkl i butik)242176-27%
Övriga brott mot person141107-24%

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet