Foto: SVT

Våldtäktsutredningen mot polis las ner – nu överklagas beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen var misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Västerås. Han greps av sina kollegor, anhölls men släpptes sedan i brist på bevis.

Anledningen, enligt chefsåklagare Elisabeth Brandt vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm, var att ord stod mot ord.

– Det saknades stödbevisning och det räckte inte till ett åtal. Därför la jag ner förundersökningen, säger Elisabeth Brandt.

SVT Västmanland har tagit del av bevisningen, bland annat det larmsamtal som kvinnan ringde till SOS. På samtalet hör man kvinnan säga nej, att hon inte vill och att hon gråter.

Begära en överprövning

Vi har också sett bilder på kvinnans skador.

– Du kan nästan inte ha mer bevisning i den här typen av ärende om du inte har ett ögonvittne, säger kvinnans målsägandebiträde, advokat Maria Wilhelmsson.

Hon är kritiskt till åklagarens nedläggningsbeslut och i dagarna kommer hon att begära en överprövning av ärendet.

– Vi har en gärningsman som grips på platsen, vi har ett larmsamtal, det finns dokumenterade skador i kvinnans underliv. Antingen så tror man inte på min klient eller så är lagen inte lika för alla. Är du polis så krävs det mer bevis än för en vanlig medborgare, säger Maria Wilhelmsson.

Sa nej flera gånger

Det var i februari som kvinnan, vi kan kalla henne Petra, var ute. Hon träffade på polismannen, de hade kul och till slut så hamnade de hemma hos henne.

Men åsikterna om vad som hände sen går i sär – det här är Petras version.

– Han blev aggressiv och väldigt, väldigt hårdhänt. Jag försökte få bort honom, slog och sparkade, men det var som att han gick på det mer och mer. När jag skrek och sa att det gjorde ont så slog han mig i ansiktet och sa att det ska göra ont att bli knullad.

Förnekar brott

Polismannen har hela tiden nekat till brott och hans försvarsadvokat Per Svedlund vill inte kommentera fallet. Istället hänvisar Svedlund till åklagarens förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.