Väninnorna Marianne Forsström och Carina Johansson tycker att höjningen är för hög och att Mimers service blivit sämre.

Väninnorna missnöjda med hyreshöjningen: ”Lägenheterna förfaller”

Publicerad

Marianne Forsström och Carina Johansson har bott i lägenheter hos Mimer i över 15 år. De tycker att årets hyreshöjning är för hög och att servicen och underhållet blivit sämre med åren.
– Det skulle vara okej att höja om vi fick någonting. Men lägenheterna förfaller, säger Marianne Forsström.

Efter en utdragen tvist blev det under måndagen klart att Västerås kommunala bostadsbolag Mimer får höja hyrorna med i genomsnitt 2,45 procent.

– Jag är rimligt nöjd med förhandlingen. Om vi hade fått bud i den här storleksordningen i december tror jag vi hade kunnat gjort upp redan då, säger Mimers vd Mikael Källqvist.

Marianne Forsström bor i en orenoverad lägenhet på Bäckby, men hon kan inte räkna med en lägre hyreshöjning eller att den kommer renoveras.

– Det inre underhållet, det vill säga mattor och tapeter och så vidare, har vi ett plusvalsystem för. Så den hyresgäst som önskar renovera sin lägenhet gör det mot ett hyrestillägg, säger Mikael Källqvist.

Så även om man bor i en orenoverad lägenhet, kan man räkna med att den följer den genomsnittliga hyreshöjningen?

– Ja, så är det. Och den lägenheten är ju lägre prissatt från början. Det är en del i det system vi kallar plusval. Det vill säga hyresgästen är bemyndigad att själv sköta och bestämma när man vill måla eller byta golv i sin lägenhet.

Hyreshöjningarna hos de kommunala bostadsbolagen i Västmanland 2008-2019. Vissa år saknas uppgift för några kommuner. Och för 2019 är inte alla höjningar fastställda. Källa: SABO Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer