Älgen som pryder utsidan på kommunhuset blev saboterad under sommaren. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Älgen som föll innan älgjakten

Uppdaterad
Publicerad

Den röda älgen som har stått utanför kommunhuset i Skinnskatteberg har vandaliserats och har nu en högst osäker framtid.

Den röda älgen som pryder utsidan på kommunhuset i Skinnskatteberg blev saboterad under sommaren. Någon slog sönder den. På tekniska sektorn har man monterat ner den och ser nu över om den går att reparera och till vilket kostnad.

– Vi  kommer att kolla över det, de närmaste veckorna. Jag ber att få återkomma när vi fått en prisuppgift. Och om vi väljer att reparera älgen så kanske vi  även behöver förstärka den för att hindra nya sabotage, säger Tomas Lenell på tekniska sektorn i Skinnskatteberg.

Från älgtorn till kommunkonst

Från början är Hasse som älgen är döpt till, tillverkad och ämnad för att vara ett jakttorn och inte ett konstverk utanför ett kommunhus. Det var när kommunen ville sticka ut lite på en mässa som jakttornet lånades in av ett företag. När mässan var över ville företaget inte betala för transporten, så älgen fick följa med till Skinnskatteberg och hamnade i ett förråd

Har blivit symbol för kommunen

–  Vi tyckte det var synd att låta den ligga i ett hörn utan att använda den. Vi målade den röd och satte upp den utanför kommunhuset. Det var mest en kul grej och nu har det blivit en symbol för kommunen, säger Jan Jäder näringslischef i Skinnskatteberg.

Se även klippet när komikern Anders Jansson invigde älgtornet inför valet 2014

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer