Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jesper Söderlund berättar om hur det är att vara kontaktperson till äldre i hemtjänsten. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Vårdbiträdet om nya lagkravet på kontaktperson i hemtjänsten: ”Även bra för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Söderlund arbetar som vårdbiträde i Kungsörs kommun och är kontaktperson åt fyra äldre personer. Han är positiv till den nya lagen som införs.

– Det är bra för oss i personalen att vi har några som vi känner, säger han.

I Kungsör är omsättningen på hemtjänstpersonal högst bland alla länets kommuner. I Kungsör möter de äldre 19 personer i hemtjänsten under en två veckorsperiod, visar 2021-års statistik från Kolada.

För en ökad trygghet och en mer individanpassad omsorg så har riksdagen sagt ja till regeringens förslag om att införa krav på att erbjuda en fast omsorgskontakt inom hemtjänsten från 1 juli i år.

En stor trygghet

I Kungsör arbetar de redan med att erbjuda en fast kontakt för de äldre inom hemtjänsten. Vårdbiträdet Jesper Söderlund är kontaktperson till fyra personer och har varit det de senaste fyra åren.

– Det är en stor trygghet för dem tror jag, för det är hög omsättning på personal, säger han.

Olika upplevelser

Ingvar Andersson, som också bor på trygghetsboendet Misteln, är nöjd utan kontaktperson, trots en hög personalomsättning.

– För mig spelar det ingen roll. Det är perfekt och jag har all hjälp man kan få, säger han.

I klippet berättar också 85-årige Georg Hirtl vad han tycker om att ha en fast omsorgskontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.