Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simin och Per Videhult på kirurgmottagningen de startar med hjälp av vinsten från vårdcentralen. Foto: Hanna Eklund

Vårdcentral i Västerås gjorde vaccinvinst på 21 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Servicehälsan är den vårdcentral som lär ha vaccinerat flest personer i Västerås. Under pandemiåret 2021 drog företaget in drygt tjugo miljoner mer än det brukar. Men lika mycket blev över, som ren vinst, när året var slut.

– Jag tog ingen semester alls det året, säger Simin Videhult som äger vårdcentralen tillsammans med sin man.

Simin Videhult berättar att de vaccinerade uppåt 80 000 personer och att alla i personalen kämpade stenhårt för att hjälpa så många som möjligt och inte slösa en endaste dos vaccin. 

– En gång hade vi en dos över på kvällen och vi ville verkligen inte slänga den, då åkte min fina kollega och hämtade en äldre dam som vi visste väntat länge, hon blev så glad.

De hittade lokaler och kunde organisera så att en vaccination enligt dem tog 30 sekunder istället för tio minuter.

Förde över pengarna

I årsredovisningarna står det att omsättningen ökade från 37 till 57 miljoner kronor mellan 2020 och 2021 och att vinsten blev närmare 21 miljoner kronor. Allt utom 700 000 sattes över i ett annat bolag, som sedan några år tjänar som moderbolag till vårdcentralen.

Vad ska ni göra med pengarna ni satte över i det andra bolaget?  

– De ska gå till olika vårdprojekt, för att hjälpa fler patienter i Västmanland.

Tillgänglighet

I undersökningar om hur vårdcentraler uppfyllde vårdgarantin under 2021 var Servicehälsan sämre på att svara i telefon än genomsnittet och ännu sämre när det gällde att fixa en medicinsk bedömning inom tre dagar. 

– Det stämmer inte, vi råkade felrapportera återbesök som nybesök och det gjorde många andra också, vilket påverkade tillgänglighetsstatistiken, men det är löst nu.

I klippet berättar Simin vad de gjort, gör och planerar att göra med vinsten.

Servicehälsan 2021

Listade patienter: 8 500

Anställda: 24 

Omsättning: 57 mnkr 

Vinst: 20,7 mnkr 

Koncernbidrag: 20 mnkr 

PerSim AB (moderbolag) 

Erhållet koncernbidrag 20 mnkr 

Aktieutdelning 4,3 mnkr

De senaste tre åren har Servicehälsans ägare fört över 37,5 mnkr till moderbolaget, från vilket de gjort aktieutdelningar om 11,2 mnkr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.