• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Vaccinsamordnaren Jonas Ekström hoppas att vården på IVA och infektion ska säkras genom att personalen där vaccineras. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT/Frank Augstein/AP/TT

Vården på IVA och infektion säkras – nu ska personalen vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Personal på IVA och infektionsavdelningen som arbetar med de svårast sjuka covid-19 patienterna inkluderas nu i de prioriterade grupperna som ska få covid-19 vaccin först. Beslutet togs av regionen under måndagen.

P4 Västmanland var först med att berätta om den nya priroriterade personalgruppen. Redan på eftermiddagen hade 31 personer ur personalen fått sin första dos covid-19 vaccin.

– Vi vill förhindra personalbrist på de avdelningar som arbetar med avancerad vård. Den personalen är svår att omfördela. Skulle många bli sjuka skulle vi inte kunna garantera patienter bra vård, säger Jonas Ekström som är vaccinsamordnare i Västmanland.

Regionen har också upptäckt att flaskorna som hade beräknats innehålla fem doser i själva verket är överfulla och innehåller sex doser. Något som gör att fler kan vaccineras totalt.

–  Vissa regioner har valt att kasta det som blir över i flaskorna men vi ser att det är precis lika bra och räcker till ytterligare en dos så vi använder det.

En gång i veckan landar cirka 3 000 doser covid-19 vaccin i Västmanland. Ännu pågår vacdcineringen av de mest prioriterade grupperna men innan veckan är slut tror Ekström att alla som bor på särskilda boenden kommer  att ha fått sin första dos vaccin. Nu är alltså personal på IVA och en av infektionsavdelningarna inräknade i den gruppen. Det handlar om totalt 240 personer.

– Vi hoppas också att fler vaccin ska bli godkända så att Folkhälsomyndigheten kan skicka ut större mängder vaccin så vi kan öka takten, säger Jonas Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet