Vårdpersonal undersökte coronasmittad patient – utan skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland anmäler sig själva till Arbetsmiljöverket efter att en vårdanställd fått felaktig information och då undersökt en patient utan skyddsutrustning. Senare visar det sig att patienten konstaterats med covid-19.

I anmälan till Arbetsmiljöverket framkommer det att patienten kommit från akuten till väntrummet på akutröntgen med munskydd. Röntgenpersonalen ringde då till akuten för att säkerställa att patienten inte hade covid-19. Enligt akutpersonalen fanns varken misstänkt eller konstaterad smitta, och undersökningen på akutröntgen genomförs då utan skyddsutrustning.

Men en tid därefter återkom akuten till akutröntgen och meddelade att patienten hade konstaterad covid-19.

Anmäler händelsen till Arbetsmiljöverket

Region Västmanland har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket som konstaterar att händelsen är allvarlig. Regionen förväntas utreda hur detta kunde ske och meddela Arbetsmiljöverket vilka åtgärder som har eller ska genomföras för att förhindra att liknande händelser sker i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet