Foto: SVT

Varning: Ökad risk för gräsbränder i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Ett vårtecken säkert som något: ökad risk för gräsbränder i det torra fjolårsgräset. För fredagseftermiddagen har SMHI gått ut med en varning för ökad risk för gräsbränder i Västmanland. Det är 2021 års första.

Under fredagseftermiddagen bedömer SMHI risken för gräsbränder i Västmanland som stor, och man varnar nu för det via sin hemsida. I och med att snötäcket försvunnit och det torra fjolårsgräset tittat fram, i kombination med sol och mer värme så ökar risken för bränder.

Vårtecken

Den tidiga våren brukar alltid komma med varningar för just ökad risk för gräsbränder och räddningstjänsterna är vana att rycka ut på bränder i gräs som av olika anledningar tagit eld. Man avråder med bestämdhet att elda under rådande förhållanden.

Under fredagen väntas sol och relativt varma temperaturer i länet och därav en ökad risk för gräsbränder. Vädret väntas även i helgen bli mestadels soligt så risken finns att varningen kommer att gälla även för helgen.  Håll koll på SMHIs hemsida för mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.