Foto: SVT

Västerås bra på att hantera stressrelaterad smärta

Publicerad

Stress och smärta hör för många människor samman. I Västerås är man en av de bättre i landet på att hjälpa människor med just stressrelaterade smärtor.

– Dels har vi duktiga medarbetare som vill åstadkomma förändring tillsammans med patienterna. Vi försöker hela tiden att utvecklas och bli bättre på det vi gör, säger Mats Rothman, verksamhetschef för Enheten för psykosomatisk Medicin.

Alla de patienter som kommer till Enheten för psykosomatisk medicin, som är en smärtrehabilitering, kommer med smärta som på något sätt är stressrelaterad.

Fler jobbar på smärtbilden

På avdelningen jobbar läkare, psykologer, psykoterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor och sekreterare. Alla jobbar för att tillsammans för att försöka bilda sig en bild av patientens smärtor.

– Alla kommer med sina kunskaper och på så vis får man fram en bra bild av smärtan.

Många känner en förbättring

Det här är ett sätt som verkar löna sig enligt ett nationellt register för smärtrehabilitering som Västerås deltar i.

Ett register där bland annat svar från patienter om hur det känner sig efter behandling, hamnar.

Och 60 respektive 70 procent säger att de ser en förbättring i sin hälsa och sociala funktion.

– Patienterna upplever sig vara bättre ur aspekter som livskvalité, bättre fysisk funktion och att man har en större förmåga att hantera livssituationen.

”Syftet är inte att ta bort smärtan”

–  Vissa känner mindre värk och smärta efter rehabiliteringen. Även om vårt syfte inte är att ta bort den primärt utan hjälpa människor att leva med de symptom som man har, säger Mats Rothman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.