Foto: SVT

Västerås flygplats är redo att ta emot skyddsmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Västerås flygplats är nu en omlastningsplats för skyddsutrustning som levereras från Socialstyrelsen och det var Sveriges radio Västmanland först ut med att rapportera om. Det efter att Socialstyrelsen krävt att varje län ska ha en leveransadress. I dagsläget handlar det inte om stora mängder material, men redan nu har beställningar av skyddsmaterial gjorts.

Anledningen till att Västerås flygplats valdes som omlastningsplats var för att den uppfyllde ett antal kriterier.

– Vi letade efter en plats med skalskydd och där det finns personal som har truppbehörighet samt är van vid att hantera gods. Dessa kriterier uppfyllde Västerås flygplats, säger Dennis Lindberg, stabschef på Länsstyrelsen. 

Coronaviruset i Västmanland

I det hela har Länsstyrelsen till uppgift att försöka mäkla skyddsmaterial mellan kommunerna i länet. Ifall det inte går att förflytta skyddsmaterial från en kommun till en annan så får den kommunen göra en beställning till Socialstyrelsen. De i sin tur avgör ifall Västmanland kan få en leverans av skyddsmaterial. 

Materialet som beställts kommer levereras till flygfältet i Västerås och därefter fördelas det ut till kommunerna som har ett akut behov. Själv fakturan för beställningen tar Västerås stad hand om till en början och sedan delas kostnaderna upp för de kommuner som beställt och fått material. 

– Om det hade kommit en leverans i dag, så skulle vi vara redo att ta emot den, säger Dennis Lindberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet