Bild från SM-veckan i Norrköping 2016. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Västerås kan söka SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan avgörs dels på vintern, dels på sommaren. Flera olika sporter samlas och svenska mästare koras i en rad idrotter. Det är till sommardelen Västerås nu övervägar att få anordna. Men det finns stora hinder.

Västerås kan komma att söka att anordna SM-veckan i idrott något av åren 2021, 2022 eller 2023. Saken undersöks just nu på uppdrag av styrande politiker.

Men redan ser idrottschefen Stefan Brandberg på Västerås Stad vissa hinder – dels saknar Västerås en fullgod anläggning för friidrott, dels saknas en 50-meters utomhusbassäng.

Två nyckeldelar

Just friidrotten och simningen är SM-veckans två största delar och om Västerås ska ha chans att få annordna den så krävs att man samarbetar med en annan kommun.

Vilken det i så fall skulle vara tittar man också på. Enligt Riksidrottsförbundet så får två kommuner söka ihop, men inte fler än så.

Samarbetskommuner

Frågan är bara vilken kommun som Västerås skulle kunna söka tillsammans med. Både Köping och Fagersta har en 50-meters utomhusbassäng, men den i Köping är i dåligt skick och ska byggas om.

Ingen av kommunerna har någon friidrottsanläggning som når upp till kraven. I så fall får Västerås se utanför länets gränser. Eskilstuna har en högklassig friidrottsanläggning men saknar en utomhusbassäng på 50 meter.

Ansökningar ska vara inne senast i slutet av mars och Västerås utredning om att eventuellt söka ska vara klar under december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.