Hör Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande individ- och familjenämnden berätta om varför hon tror att fler kommer söka sig till avhopparverksamheten. Foto: SVT

Västerås rustar för att fler kommer vilja lämna kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli ännu tydligare vart man kan vända sig och vilket stöd man kan få, när man vill lämna en kriminell gruppering i Västerås.

– I och med att polisen har gjort insatser mot kriminella nätverk så kan man tänka sig att det blir fler som kommer söka sig till avhopparverksamhet, säger Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande individ- och familjenämnden.

Socialtjänsten har därför tagit fram riktlinjer och strukturerat upp arbetet kring just avhoppare. Bland annat ska särskilt utsedda och kunniga kontaktpersoner utses och så ska det finnas rutiner för hur avhoppare och polisen snabbt och enkelt kan komma i kontakt med dem.

När det gäller avhopparärenden så kan de se väldigt olika ut och det krävs ofta ett samarbete mellan myndigheter. Polisens roll är att bedöma hotbilden sedan erbjuds stödinsatser av kommunen och socialtjänsten, efter en utredning utifrån individens behov.

– En del kanske behöver flytta långt bort och behöver ett mycket större skydd, medan andra kanske behöver ha hjälp med sitt missbruk och kan stanna kvar i Västerås, säger Ann-Louise Molin Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.