Sten Helleng, boende på Råby i Västerås framför en av skyltarna som han anser vara upp och ner. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Västerås nya kartor får tummen ner av Sten: ”Tavlan sitter upp och ner”

Uppdaterad
Publicerad

De nya orienteringstavlorna på Råby engagerar västeråsaren Sten Helleng. Enligt honom gör de mer skada än nytta för nya besökare i området.

– Idéen är säkert bra att visa upp Råbyskogen, men det är ju misslyckat säger han.

Det som har gjort Sten Helleng rejält irriterad när det gäller de nya orienterigstavlorna vid Råbyskogen är dess utformning med en kompassros och norr uppåt.

– Är man inte förvirrad innan så blir man det. Norr är alltid uppåt på en karta, men det är en orienteringstavla och då ska man se ett framförliggande orienteringsavsnitt, säger Sten Helleng.

Välkänd i stadshuset

På Västerås stad känner man till Sten Helleng och hans kritik, men även om det finns viss förståelse för hans tankar om tavlorna så kommer de inte att ändras.

– Skyltarna blir kvar sen får vi utvärdera och fundera om vi ska ändra något till nästa gång. Alla kan inte bli nöjda, men jag är säker på att många tycker att det är bättre än inga skyltar alls, säger Västerås stads skogvaktare Jörgen Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.