Kvarteret Krumeluren från 50-talet på Hammarby med sin ormliknande huskropp, detaljrikedom och uteytor anses tillhöra de goda arkitekturexemplen i Västerås. Foto: Adam Schatzl

Mellanrummen viktiga när Västerås ska få arkitekturprogram

Publicerad

Bostadskvarteret Krumeluren på Hammarby och radhusområdet vid Dybecksgatan på Skallberget är områden som kan komma att lyftas som positiva exempel och goda förebilder i Västerås nya arkitekturprogram.

– Arkitektur är så mycket mer än bara byggnader, det handlar lika mycket om mellanrummen, säger arkitekt och projektledare Nora Kvassman.

I Västerås översiktsplan konstateras att det är en utmaning att bygga en attraktiv och grön stad i en stark tillväxt. Efter beslut i kommunfullmäktige i september har nu arbetet med att ta fram Västerås första arkitekturprogram börjat.

Ett team av bland annat landskaps-, byggnads-  och planarkitekter, byggnadsantikvarier och andra kompetenser från olika förvaltningar samverkar –  även med privata aktörer – för att skapa det som ska bli ett strategiskt viktigt dokument för stadsutvecklingen.

Hur staden ska bygga, underhålla och förvalta i olika områden – nya som gamla – för att göra det till en långsiktigt hållbar stadsmiljö. Det handlar arkitekturprogrammet som Nora Kvassman och Viktor Brandt Johnson och deras kollegor jobbar med. Foto: Jenny Berggren/SVT

Inte slutet på ”fult- och fint-diskussionen”

Arkitekturprogrammet omfattar såväl stad som landsbygd, byggnader och deras mellanrum med parker, gator och andra miljöer. Det handlar om hur man ska jobba med och utveckla i såväl nya som redan befintliga områden.

– Fint och fult är ju någon subjektivt. Jag tror att det viktiga med arkitektur är att man höjer kvalitén och tar tillvara på egenskaper som detaljer, utformning och faktiskt få till riktigt bra miljöer för människor att leva och vara i, säger planarkitekt Viktor Brandt Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.